Vakantie?

Door rusman op maandag 26 oktober 2009 00:32 - Reacties (16)
Categorie: Persoonlijk, Views: 6.126

Afgelopen week had ik ‘vakantie’. Ja expres met ” want volgens mij school (die het schijnbaar goed met mij voor heeft) was het geen vakantie. Nee, volgens de leraren was het namelijk een studieweek. In principe hadden ze ook wel gelijk, er stonden namelijk aardig wat opdrachten voor deze week, maar een echte student neemt natuurlijk gewoon vakantie.

Zo dacht ik dus ook. En dus werd het een aardig relaxte week voor mij. Helaas moest er dus wel wat voor school gedaan worden en dus zat ik lekker op zondag middag nog de opdrachten te maken die vandaag moeten worden ingeleverd. Maar gelukkig heeft het werk ook zijn resultaten op geleverd.. want eindelijk het magazine is af. Het was een hele klus, maar het is toch wel één van de mooiste dingen om te doen. Resultaat zien? Klik hier.

Om nog maar even terug te komen op vakantie’s… Als het aan mij ligt worden ze gewoon afgeschaft. Geef mij maar 4 weken eerder zomervakantie daar heb ik veel meer aan. Als ik vakantie heb dan doe ik namelijk niks. Van nature kan ik nogal lui zijn, en vooral als ik dan geen college heb (vakantie) gebeurt er vrij weinig bij mij. Pas op de laatste dag ga ik weer aan het werk, om alsnog de opdrachten te maken. De bedoeling is natuurlijk dat je hiervoor de hele week de tijd neemt, maar dit gebeurt toch niet bij mij. Ook al maak ik nog zo’n goede planning over wat ik welke dag wil gaan doen. Aan het einde van de rit is er niks gebeurt. Dus bestuursleden van Nederland; schaf die onnodige vakantie’s af, en stap over op maximaal 2 á 3 vakantie’s per jaar. Maak die desnoods langer of maak de zomervakantie gewoon een heel stuk langer.
En volgens mij heeft het nog een voordeel. Wanneer je in één keer doorwerkt, blijf je beter in het ritme van school. En heb je naar mijn idee minder moeite om na de vakantie het laatste gedeelte van je periode af te werken. Het is dus eigenlijk veel beter om een langere vakantie in te plannen na een semester dan midden in een periode. Zou hier al eens iemand op gekomen zijn?

Natuurlijk zullen er heel veel tegenstanders zijn voor mijn idee, maar je kunt het ook van de andere kant bekijken. Je bent misschien wel sneller klaar met je school omdat je niet alles hoeft te herhalen wat je in de vakantie vergeten bent, en je kunt zo in één keer door met de periode. Na de periode (of semester) een lekkere vakantie van 2/3 weken en je kunt weer aan de bak. Lijkt mij best wel een ideale situatie eigenlijk. Hoe denken jullie erover?

Volgende: Het jaar in woorden, 2009 12-'09 Het jaar in woorden, 2009
Volgende: Back to normal life... 09-'09 Back to normal life...

Reacties


Door Tweakers user grandslam, maandag 26 oktober 2009 00:45

Kenny van Hummel = HELD

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 26 oktober 2009 00:51

Mag ik zeuren over de spel-, grammatica- en woordafbrekingsfouten in je magazine? Daarnaast was "NSE" met exact dezelfde betekenis een programma op Talpa/Tien, wil je daarmee geassocieerd worden? ;)

Wat betreft de vakanties, ja, deze kunnen vast nuttiger ingedeeld worden. Maar denk je dat ouders erop zitten te wachten dat hun kinderen ruim twee maanden lang thuis zitten in de zomer? ;)

Door Tweakers user rusman, maandag 26 oktober 2009 01:07

@CodeCaster: spelling en gramatica is inderdaad niet goed, maar hier moesten wij ook geen rekening mee te houden. Verder zijn de meeste teksten gewoon internet teksten dus ik Ata niet voor die spelling.

Over vakantie.. Tja opzich wel een punt waar. Het lastig kan worden ja.. Een scheiding tussen basisschool en de rest is ook niet echt een oplossing natuurlijk.

Door Tweakers user Nordlys, maandag 26 oktober 2009 06:52

Op het HBO hadden wij ook altijd een studieweek, alleen dit betekende bijna altijd vrij. Op de universiteit vinden ze het kennelijk onzin en plannen ze de hele week gewoon vol college's en is er dus geen sprake van een herfstvakantie... Gelukkig hebben we nog wel een kerstvakantie ;)

Door Tweakers user GrooV, maandag 26 oktober 2009 08:57

* GrooV heeft op dit moment studieweek

Maar goed ik ga zo dadelijk werken en wss zal ik ook op vrijdag mijn opdrachten inleveren :P

Door Tweakers user Worran, maandag 26 oktober 2009 11:12

heb vakantie , maar ik moet nog een project maken , dus ik heb ook studieweek :/


wel lekker relaxt , bakje koffie erbij , croissantje :9~

Door Tweakers user Snuffel, maandag 26 oktober 2009 12:49

spelling en gramatica is inderdaad niet goed, maar hier moesten wij ook geen rekening mee te houden.
???
Geen wonder dat het niveau van de hedendaagse leerling zo bedroevend slecht is.
Sorry hoor, maar dit gaat mij echt een paar stappen te ver. Natuurlijk dien je te letten op spelling en grammatica.

Ik zal wel weer een ouw lul zijn....

Door Tweakers user schuit24, maandag 26 oktober 2009 13:02

Ik zal wel weer een ouw lul zijn....
Nee, je bent daarmee geen oude lul. Het verschil is dat de leerlingen tegenwoordig niet meer verplicht zijn goede spelling af te leren. Maar moeten dat doen 'omdat ze begrijpen' waarom het zo nodig is (vroeger werd je niet geacht dat te begrijpen je moest het gewoond doen). Helaas is de schrijver nog niet overtuigd van het nut, maar dat komt vanzelf.

Door Lothlorien67, maandag 26 oktober 2009 13:28

Ik begrijp denk ik ook wel waarom een goede spelling belangrijk is:
het staat slordig en mensen krijgen niet vaak de indruk dat je erg intelligent bent als je een werk vol spelfouten aflevert.
Daarom zeg ook ik: natuurlijk moet je met grammatica en spelling rekening houden.
Dat het niet meetelt voor het cijfer en daardoor geen prioriteit heeft, is een ander verhaal. (ik denk dat rusman dat ook bedoelde)
op het HBO (verpleegkunde) moesten wij ook een verplichte toets nederlands doen. Kon je dit niet, jammer dan, moet je geen HBO doen. (wat dat betreft hadden we zelfs een beetje een eng schoolbestuur, die zware dyslecten nog als ongeschikt voor een HBO-v beschouwden)

Over de vakanties:
Op het HBO deed ik in de meeste vakantie ook wel wat aan school. Ben het er dan ook mee eens dat je wel door moet gaan, maar in de vakantie mag die gelukkig wat losser.
(als je bij vakantie gelijk denkt aan uren later naar bed, en uren langer doorslapen..... dan worden de eerste schooldagen wel zwaar ja. :) )
Op de universiteit heb ik dit jaar 11 weken vakantie waarvan 10! in de zomer. (doordat ik geen hertentamens had) en 1 rond de jaarwisseling.
Ik zou zelf voor een betere verdeling (of gewoon vrije dagen) pleiten, na 2 maanden was ik toch best blij dat ik weer aan de studie mocht.

Door Tweakers user Big Womly, maandag 26 oktober 2009 15:17

Over de spelling en gramatica: akkoord en niet akkoord, afhankelijk van wat de opdracht was. Indien de opdracht was om een magazine te ontwikellen en de artikels zelf te maken: 200% akkoord dat het correct moet zijn. Was de opdracht echter een lay-out creëren die voor het magazine moet dienen, dan zou ik ook niet de moeite nemen om de artikels die ik van internet heb gehaald even te gaan herlezen om de spelling- en grammaticafoutjes er uit te halen. Er is toch niemand die ze gaat lezen, want het gaat enkel om de lay-out.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 oktober 2009 15:18]


Door Tweakers user DLX, maandag 26 oktober 2009 15:21

Het wordt tijd dat je gaat werken.

Door Tweakers user gang-ster, maandag 26 oktober 2009 16:26

Ik vraag me af hoe (met welke tools) je dit in elkaar heb geknutseld en vooral hoe lang je er over hebt gedaan en of je dit alleen hebt gedaan of niet. Dan pas kun je er iets zinvols over zeggen.

De fonts vind ik erg lelijk en ik vind het er zeker niet verzorgd uitzien. Als je hiervoor hoger dan een 6 krijgt, dan vind ik het niveau te laag. Aan de andere kant verbaast het me ook niet erg.

Door Tweakers user rusman, maandag 26 oktober 2009 16:54

De opdracht was een magazine ontwerpen voor een vak dat vooral over vormgeving gaat. De beoordeling gaat alleen maar over de gebruikte technieken zoals het aantal fonts, minimaal 2 verschillende stramienen etc. De vormgeving zelf was dus het belangrijkste. De leraar gaf zelf al aan de teksten niet eens te gaan lezen, omdat hij dit ook niet mee neemt in de beoordeling. Dan vind ik het wel zonde van mijn tijd.

De tools die wij hiervoor gebruikt hebben zijn Indesign, Photoshop en Illustrator. Je moet alleen wel weten dat het vak wat wij kregen niet de hoofdzaak van deze periode is. Het is de bedoeling dat wij leren werken met de tools, maar niet dat wij experts worden in Indesign of Illustrator. Daarvoor kun je beter naar een vormgeving opleiding gaan. Dit magazine is ook meer een eindopdracht, waarin alle opdrachten komen die wij de afgelopen 5 weken gemaakt hebben.
En dat sommigen dit dan lelijk vinden.. Ja daar heb ik vrij weinig aan. Liever wat opbouwende kritiek dan 'ik vind dit lelijk, en je moet niet hoger dan een 6 krijgen'.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 oktober 2009 16:55]


Door Tim, maandag 26 oktober 2009 20:59

"een echte student neemt natuurlijk gewoon vakantie."

Spreek alsjeblieft voor jezelf. Ik heb vrijwel de gehele week besteed aan tentamenvoorbereidingen. ;_; Ja, ik had dan wel geen colleges, reken maar dat mijn medestudenten ook bezig waren te leren. Ook in de jaargids stond bij ons duidelijk vermeld dat het een zelfstudieweek was. En met kerst mogen we opnieuw; de volgende vakantie is voor mij de zomervakantie.

Om het imago van de Nederlandse student nog verder op te vijzelen: denk maar niet dat wij bij onze studie wegkomen met spelfouten bij onze docenten. Zelfs kleine foutjes worden vakkundig afgestraft met een lager cijfer. En zeker bij spelfouten vind ik dat niet vreemd, al helemaal omdat je voor werkstukken echt de spellingscontrole nog wel even kan gebruiken, indien noodzakelijk.

En dan zijn wij nog "maar" propedeusestudentjes. Ik heb niet de indruk dat er later milder geoordeeld zal worden over ons werk. Toegegeven, ik doe ook niet de minste studie, wat dan ook een bewuste keuze van me is geweest.

rusman, ik wens je nog veel succes met je schoolwerk. Ik vind de PDF er trouwens best goed uitzien.

Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 27 oktober 2009 00:38

Een tip: als teksten niet belangrijk zijn, kun je beter de 'Lorum Ipsum'-functie van InDesign gebruiken. Dit voorkomt dat mensen de teksten gaan lezen en dit meenemen in hun beoordeling. Het is gewoon erg moeilijk om niet even een tekst te lezen, of een paar woorden. Als je dan een flauwe tekst maakt of spelfouten erin hebt zitten, wordt het bewust danwel onbewust tóch meegenomen in de beoordeling. Bij Lorum Ipsum heb je dit probleem niet, en komt het geheel professioneler over.

Je kunt je bovendien meer concentreren op de vormgeving, waar het uiteindelijk ook om gaat. Want ook als maker van het magazine ga je tijd, concentratie en energie verspillen aan teksten in plaats van aan de vormgeving.

Door Tweakers user Jarno, dinsdag 27 oktober 2009 02:14

Toen ik dat over die tekst las, dacht ik meteen aan Lorem Ipsum... Ik was niet de enige dus ;)

Wat ik merkte was dat ik de teksten niet prettig lezen vond, de style las niet lekker weg. De koppen streelden mij ogen ook niet echt, in tegendeel..

Ik vroeg mezelf eigenlijk af of je het zelf wel eens hebt terug gelezen? Om over de spelling en vormfouten maar niet te spreken.. :+

Als laatste had ik een beetje het gevoel een clubblaadje van de lokale voetbalclub voor m'n neus te hebben, niets ergs op zich, ligt natuurlijk aan je doelgroep, niet slecht voor een dagje werk, maar niet mijn favoriet ;)

Reageren is niet meer mogelijk